TOSBAĞA TV
" HAYAL ET ve HAREKETE GEÇ "

1 Nisan 2010 Perşembe

Facebook Nasıl Doğdu?


Facebook insanların arkadaşlarıyla iletişim kurması ve bilgi alış verişini sağlayan bir sosyal ağ web sitesidir. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 sınıfı öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine kapsayan facebook, iki ay içerisindeki Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar facebook'da mevcuttu. Üyeler önceleri sadece mevzu bahis okulun e-mail adresiyle (.edu, .ac.uk vs.) üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketlerde katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise facebook tüm e-mail adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibariyle katılım gösterebilmektedirler.




2007 Temmuz ayı itibariyle de; 34 milyon kullanıcısıyla Dünya'nın en büyük Üniversite tabanlı kullanıcılarına sahip oldu.


Alexa istatistiklerine göre facebook 20 Ekim 2007 itibariyle; Dünya'nın en fazla ziyaret edilen 7'inci sitesidir. Bunun yanı sıra; Kanada, Güney Afrika ve Norveç'in en fazla ziyaret edilen sitesi; İngiltere ve İsveç'in 2. en fazla ziyaret edilen sitesi, Mısır ve Panama'nın 3., Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Türkiye'nin de 5. en fazla ziyaret edilen sitesidir.

Facebook ismini "paper facebooks"'dan alır. Bu form A.B.D. üniversitelerinde okulların öğrencilerine, öğretmenlere ve çalışanlara doldurduğu onları tanıtan bir formdur.


İşlevi
Site kullanıcılara ücretsizdir ve gelirini banner reklamlarından ve sponsor gruplarından almaktadır (Nisan 2006'da gelirlerin haftalık $1.5 milyon olduğu öne sürülmüştür). Kullanıcılar profilleri fotoğrafları, ilgi alanları, gizli ya da açık mesajları ve arkadaş grupları sergilemektedir. Profillerin gösterimi arkadaşlara veya belli ağ dışındakilere karşı limitlendirilebilir. TechCrunch'a göre; A.B.D.'deki üniversitelerdeki öğrencilerin %85'inin facebook'da bir hesabı bulunmakta ve bunların %60'ı her gün bağlanmaktadır. %85 her hafta, %93 her ay bağlananlar arasındadır. Facebook sözcüsü Chris Hughes ise kullanıcıların her gün ortalama 19 dakika facebook'da vakit geçirdiğini söylemektedir.


Sosyal Etkisi
Facebook, bir sosyal iletişim ve buluşma kanalı olarak dünyada kendine hastalık derecesinde taraftar bulurken, anti-facebook taraftarları da oluşmaya başlamıştır.


Olası etkileri:
Çok arkadaş bir sosyal statü gücü olarak görülmekte,
Bilgilerin teşhiri nedeniyle, güvenlik açığı

Site özellikleri


Duvar
Duvar kullanıcıların sayfalarında arkadaşları tarafından mesaj atılmasını sağlayan bir özelliğidir. Bir kişinin duvarı profilini görebilen herkese açıktır ve diğer kullanıcıların buraya gönderdikleri mesajlar News Feed bilgi akışında da sunulmaktadır. Bir çok kullanıcı arkadaşlarına kısa ve geçici mesajlar bırakmaktadır. Daha gizli mesajlar ise Messages kısmında verilmektedir; bu da kullanıcının gelenler kutusuna gitmektedir.


Temmuz 2007 itibariyle; facebook duvarlara dosya ekleme izni de vermiştir, daha öncesindeyse sadece yazı yazılabiliyordu.


Fotoğraflar
Fotoğraflar eklentisi ile facebook kullanıcıları aralarında resimlerini, kendilerini de üzerinde işaretleyerek sunabilmektedir. Bazı gizlilik sorunları nedeniyle de facebook resimlerin gösterilmeleri üzerine limitasyon özellikleri koymuştur. Ağustos 2007 itibariyle; facebook'da 1.7 milyar resim bulunmaktadır, bu da kişi başı 44 resime eşittir.


Armağanlar
Armağanlar Şubat 2007 tarihinde facebook'un yaptığı bir eklentidir. Kullanıcılar birbirlerine küçük ikonlardan oluşan hediyeler gönderebilmektedir. Bu ikonlar Apple tasarımcısı Susan Kare tarafından tasarlanmaktadır, ve kullanıcılar bu hediyeleri gizli ya da açıkca vermektedir. Her kullanıcı eğer ki hediye kutusunu profilinde göstermek isterse burada belirir. Kullanıcılar hesaplarının açılmasıyla bir hediye verme hakkına sahiptir; bundan sonraki hediyeler için 1 dolar ödemektedir. Hediyelerin %50'si sevgililer gününde verilmektedir.


Bunun yanı sıra; Zachary Allia tarafından geliştirilen "Free Gifts" (ücretsiz hediyeler) programı da ücretsiz olarak hediye verilmesini de sağlar.


Pazar Yeri
Mayıs 2007 itibariyle; Facebook Marketplace programıyla; satılık eşyalar, kiralık/satılık ev, işler ve diğerleri olmak üzere bir market ortamı yaratmış ve burada kullanıcıların birbirleriyle alış veriş yapmasını sağlamıştır. Bu hizmetleri ücretsizdir.


Dürtmeler
Dürtmeler) programı da bir kullanıcının diğer bir kullanıcıyı dürterek diyalog kurmasını sağlamaktadır. Bazen bu merhaba manasına gelmek olsa da, buna benzer programlar da mevcuttur. X Me ve SuperPoke gibi eklentiler de dürtme işlemini değişik varyasyonlarda yapılmasını sağlamaktadır.


Etkinlikler
Etkinlikler eklentisi ise; kullanıcıların arkadaşlarını belli buluşma, parti ve toplantılara çağırması için kullanılmaktadır.


Video
Facebook'un video eklentisi ise; kullanıcıların birbirlerine YouTube ve benzeri sitelerdeki videoları göndermelerinin yanı sıra; özel mesajlar da dahil olmak üzere video kamerasıyla görüntü kaydederek bunu mesaj olarak göndermesini sağlamıştır.


Uygulamalar
24 Mayıs 2007 itibariyle; facebook kullanıcıların uygulamalar yaratmasına olanak sağlamıştır. 11 Ekim 2007 itibariyle facebook'da 5500 üzerinde uygulama mevcuttur.


Satış söylentileri
2006 yılında; MySpace'in News Corporation'a satılmasıyla facebook'un da satılacağı soylentileri çıkmıştır. Zuckerberg ise facebook'u satmak istemediğini belirtmiş ve söylentileri yalanlamıştır.

İlk teklifin Viacom tarafından 975 milyon dolar olduğu öne sürülürken; Eylül 2006'da Yahoo 1 milyar dolar teklifte bulunmuştur. Ekim ayında ise; Google YouTube'u satın aldıktan sonra, facebook için 2,3 milyar dolar teklifte bulunmuştur.


Facebook yöneticilerinden Peter Thiel ise; Facebook'un iç değerinin 8 Milyar dolar olduğunu ve proje gelirlerinin 2015 yılı için 1 milyar dolar olduğunu söylemiştir.


24 Ekim 2007'de; Microsoft facebook'u %1,6'lık hissesini 240 milyon dolar'a satın almıştır. Google ve diğer şirketler de benzeri bir yöntemle facebook hisselerine yönelmektedir.


Türkçe dil seçeneği
Facebook henüz Türkçe dil seçeneği sunmamaktadır, ancak Facebook'un yerel dillere çevrileceği duyurulmuştur. Ek olarak, hazırlanan bir Mozilla Firefox eklentisiyle Türkçe görüntülenebilir.

__________________
Not:Alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder