TOSBAĞA TV
" HAYAL ET ve HAREKETE GEÇ "

24 Kasım 2010 Çarşamba

Bilgisayar ve Sağlık


Dikkat etmezseniz,bilgisayarlarla çalışırken sağlığınıza zarar verebilirsiniz.Özellikle de uzun süre ekran başında kalıyorsanız.Ancak bazı basit kurallara uyarsanız, sağlığınızı tehlikeye atmamış olursunuz.
Gözler
Birçok monitörün parlamayı önleyen ekranı vardır.Ancak sizinkinin yoksa renkli gözlük takın.Evde güneş gözlüğü takmak aptalca gelse de, başınızın ağrımasına engel olur.
Gözler uzun süre aynı mesafeye odaklanırsa zorlanabilir.Bu yüzden her on dakikada bir ekrandan başka bir yere bakın ve gözlerinizi daha uzaktaki bir şeye odaklayın.
Duruş
Bilgisayar başında oturmak omuzlarınızı ve sırtınızın alt bölümünü zorlayabilir.Bu yüzden iyi bir sandalyede oturmak önemlidir.Sırtınızın alt tarafına destek olacak ve otururken iki ayağınızın da yere değmesine izin verecek bir sandalye kullanın.Dirsekleriniz ve dizleriniz 90 derece bükülmüş olmalı.Monitör ve klavyenizin tam karşısında oturun.Klavyeniz dirseklerinizle aynı yükseklikte olmalı.
Kaslarınız ve eklemlerinizdeki gerilimin önüne geçmek için düzenli aralıklarla omzunuzu oynatıp, ellerinizi sallayın.
Molalar
Çalıştığınız her bir saat için on dakika mola vermeyi unutmayın.Bu gözlerinizi ve vücudunuzun diğer bölümlerini dinlendirecektir.
RSI
Doktorlar tekrarlamalı zorlanma sakatlığı(RSI) denen bir rahatsızlığın hergün klavye ve fare ile çalışmaktan kaynaklanabileceğini düşünüyor.Bu rahatsızlık en çok bilekleri, parmakları ve kolları etkiliyor ve eklem iltihabına benzeyen belirtileri var.Çok acı verebiliyor ve insanların çalışmalarını engelleyebiliyor.Yazarken bileklerinizi kasmamaya ve düz tutmaya özen gösterin.
Sevgilerle, Prf.Dr.Toşiba


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder